Our Blog

Modele veshjesh popullore

Në Fondet muzeale të institutit të Kulturës Popullore Ruhen një nûmer i konsiderueshëm kostumesh Popullore, dhe JO thjesht si nûmer, por variante të shumta që përfaqësojnë të gjitha tipet e veshjeve Popullore Shqiptare. Variante që konsistojnë në veshje céréale, në veshjet e përditshme, në veshjet sipas grupmoshave, në veshje për fëmijë, VAJZA, për gra të një Moshe të kaluar. Po, përsëri nevoja e riprodhimit është domosdoshmëri. Rrethina më interesante dhe më e pasur në variante veshjesh Popullore është AJO e quajtur “Rranxat”. Fshatrat e SAJ shtrihen në të djathtë të lumit mat. Është pikërisht Kjo zonë e mbushur me Plot gjurmë banimesh Antike e mesjetare (Duke filluar nga fshati Xibër e Deri në fshatrat buzë liqenit artificiel të Ulzës), por Edhe me Mjaft Elemente interesante dhe Origjinale në veshjet e pneu. Për GRA, tipet Kryesore të veshjeve, Janë: kostumi me xhubletë (një Fund në formë këmbane), kostumi më këmishë të gjatë e xhokë Shajaku sipër, kostumi me dy Futa të vendosura MBI këmishën e gjatë, njëra përpara e tjetra PRAPA dhe kostumi me mbështjellëse (një Fund i HAPUR, je mbledhur Tek me Beli rrudha ose PALA). Qëndisje Dekorative maqedonase, Karakteristike në format, teknikisht komplekse dhe të ngjyrave pikle kanë dhënë shprehje të veçantë dhe Dallim ndaj kostumeve Kombëtare. Kostumet e grave janě particulier Dekorative, dhe janě bartës kryesor i këtij lloji të krijimit Tradicional Artistik.

Qëndisja NUK është Vetëm një shprehje artistike por Element thelbësor me karakteristikë të kostumeve të rajoneve të ndryshme. E Errësira Kjo është një trashëgimi historike që e bën maqedoninë krenare./gazetametro.net veshja e grave të Hasit, Duke MOS përzier malësinë e Gjakovës, paraqet një variant të veçantë dhe tipologjikisht i takon veshjes me këmishë të gjatë e një dy Futa. Këtu pështjellakët s`Janë të zymtë, porkryesisht të ndritshëm të KUQ. Të pasmin e quajnë “pshtallak”, Kurse të përparmin “kanac” e “bohçe”. Një Element tjetër i përbashkët janě Edhe çorapet shumëngjyrëshe, moi kompozime motivesh e ngjyrash nga më interesantet.